Food Friday #15

február 06, 2015

Chia Pancakes - Egg and Lactose free / Tojás és laktóz mentes - Chia Palacsinta
When I found out that I'm allergic to eggs, I was pretty disappointed, because most of my favorite meals include eggs. Luckily after a little research I found out, that in most cases eggs can be replaced with chia seeds by cooking and baking. I was really enthusiastic when it came to my first egg- and lactose-free pancakes. In the taste or consistence it was just like the original, normal one. Even my grandma liked it, who loves to bake, especially with traditional recipes.

Mikor kiderült, hogy allergiás vagyok a tojásra nagyon csalódott voltam, mert a legtöbb kedvenc ételemben van tojás. Szerencsére kis kutatás után megtaláltam a megoldást, hogy több esetben Chia maggal, más néven azték zsályával helyettesíteni tudom a tojást főzésnél és sütésnél is. Hatalmas lelkesedéssel álltam neki a tojás és laktóz mentes palacsintának. Ízben semmi különbség nincs az eredetihez képest, az állaga is ugyanolyan, a különbség annyi, hogy úgy néz ki, mintha a tésztában mák lenne. Még a "tradicionális süti-sütő" nagymamámnak is tetszett, aki "rosszul volt", mikor először kellett nekem gluténmentes sütit készítenie. 

Ingridients:
2 tablespoon of Chai seeds
20 dkg Fluor
1 dl Lactose-free milk
Mineral water with gas

Hozzávalók:
2 evőkanálnyi Chai magok (azték zsálya)
20 dkg Teljes kiőrlésű és finom liszt 1:1 arányban
1 dl Laktózmentes tej
Szénsavas ásványvíz
Step 1: First of all we need to prepare the chia seeds. Put them in a bowl and fill it up with as much water, that covers the amount of seeds. The time when it'll be ready depends on the amount, but it is good when it has jelly consistency. You should prepare it the night before.

Első lépés: Először elkészítjük a chia magokat úgy, hogy egy tálkába tesszük és felöntjük vízzel, úgy, hogy az ellepje a magokat. Mennyiségtől függ mennyi idő múlva lesz kész, de addig kell várni , amíg zselés állagú nem lesz. Jobban jársz, ha ezt már elző este előkészíted.
Step 2: While we're waiting for the chia to be jelly, mix the fluor with milk, a pinch of salt and a little bit of olive oil. When it's smooth, knot-free and fluid, add as many tablespoon of chia seeds as many eggs you wanted to put in it (I added two tablespoon of seeds). Mix it together a little, but it's enough to do with hand whisk. At the end, add some mineral water with gas to get a dilute paste.

Második lépés: Miközben várunk arra, hogy bezselésedjen a chia mag, a lisztet, tejjel, egy csipet sóval és kevés olíva olajjal simára keverjük. Ha már csomómentes és folyós állagú, beleteszünk annyi evőkanál zselés magot, mint amennyi tojást tennénk (én kettőt tettem). Majd ezt is elkeverjük, de elég csak kézi habverővel. A végén annyi szénsavas ásványvízet, hogy híg tésztát kapjunk. 
Step 3: From now on, it goes on the same way as the traditional pancakes recipe. I don't think I should write too much about it, but I neither want to leave a recipe in the middle. So we put a soup-ladle from the fluid mass into a hot, oily frying-pan and dissolve it circularly. It can be seen on the top if it, that it's beginning to fry through, we can also feel it if it's still stuck or it is ready to turn, by moving the pan a little. If not, than flip it. When we feel like it's almost ready, turn it around a few times to check if it's perfectly fried.

Harmadik lépés: Innen már teljesen úgy megy, mint az eredeti palacsinta készítése, amit azt hiszem, hogy nem kell túlragozzak, de azért mégsem hagyok félbe egy receptet. Tehát a könnyed, folyós állagú masszából teszek a forró, olajos serpenyőbe egy merőkanálnyit, körkörösen eloszlatom és várok. Ha a tetején látszik, hogy kezd átsülni, kicsit megmozgatva a serpenyőt érezzük, hogy ragad-e még az alja vagy sem, ha nem, akkor feldobás vagy egyszerű megforgatás után sütjük tovább a másik felét. Mikor már úgy érezzük, hogy lassan jó, ellenőrzésképpen még egyszer megforgatjuk.
Step 4: At last we fill it as we would like, wind it up and serve. In the photo below, you can see that because of the chai it looks like it's filled with poppy seeds, but in taste you can't feel the difference.

Negyedik lépés: Végül kedvünk és ízlésünk szerint megtöltjük és felcsavarjuk, tálaljuk. Ezen a képen jól látható, hogy az azték zsályától úgy néz ki a palacsintánk, mintha mákos lenne, de ízben nem érezhető semmi különbség.

Bon Apetit and have a nice weekend! / Jó étvágyat és jó hétvégét mindenkinek!


You Might Also Like

18 megjegyzés

recent posts

Facebook

Pinterest