2016. október 31., hétfő

MBFWCE SS17

Habár nem ez volt az első budapesti divathetem, az idei különlegesebb volt és közelebb áll a szívemhez. Az előző években bloggerként, sajtósként regisztráltam és így tudtam részt venni a bemutatókon, de idén hatalmas örömmel tölt el, hogy amiken ott voltam, 1 kivételével, mindegyik bemutatóra tervezői meghívóval érkeztem.
Sok bloggernek ez csupán egy újabb social event, amin megjelennek, hogy megmutassák magukat, hogy az első sorban pózolhassanak, pedig ez az esemény sokkal több ennél. És ha már itt tartunk, hadd írjam le, hogy mennyire vicces, amikor a (nálam) híresebb, sikeresebb bloggerek a bemutató előtti 10 percben azon hisztiznek, hogy helyet kapjanak az első sorban és akár olyanokkal  is leállnak egyezkedni és vitázni, akiknek valóban oda szól a meghívásuk. Mármint persze, én is örülök, ha úgy adódik, hogy első sorból nézhetem a bemutatókat, de ha nem oda szól a meghívom, akkor elfogadom, hiszen tudom, hogy a blogger cím nem jogosít fel mindenre és nem egy az egyben szinonímája a szakmabelinek. Olyan bloggerektől láttam sajnos ezt, akiket én is követek, képernyőn keresztül szimpatikusnak tűntek, de ezzel a viselkedéssel nem tudok és nem is akarok azonosulni.
Sajnos én sem kizárólag magyar designer márkákból öltözködöm, de úgy gondolom, hogy igenis van mire büszkének lennünk kis hazánk tervezőit illetően és ha már lehetőséget kaptam arra, hogy ott legyek és lássam élőben, dokumentálni tudjam a bemutatókat és ráadásul van egy felületem is, ahol ezt el tudom juttatni olyan emberekhez, akik nem vettek részt, akkor kicsit feladatomnak is érzem, hogy írjak róluk. És ezt egy sokkal fontosabb szempontnak tartom, mint hogy minden bemutatóról az első sorból posztoljak egy "szelfit".
Egy kis előzetes vélemény nyilvánítás után, jöjjön hát a lényeg. Mindegyik bemutató fantasztikus volt és mindegyiket másért imádtam. Nagyon szeretem a következő tervezőkben azt, hogy megvan az a saját stílusuk, védjegyük, ami különlegessé és egyedivé teszi őket, amitől egyenként is ráismernék a darabokra, hogy melyik tervezőtől is származik. Fontos, hogy időrendi és nem fontossági sorrendben mutatom be az általam megtekintett kollekciókat.

This was not my first Fashion Week in Budapest, but it was more special this year. In the previous years, I attended the event as registered press, as a blogger, but this year it was a huge pleasure for me, that I got invitations from the designers.
To many bloggers this is just another social event, to show up and to pose in the front row. And let me tell you, how funny it is when 10 minutes before the start, the famous and more successful bloggers are complaining to have a place in the front row and even negotiating with ones, whom invitation calls them to the front row. I mean, of course, I'm happy if I can watch the shows from the front row, but if my invitation doesn't says it, I accept it, because I know that bloggers and professionals are not completely the same. I saw this behaviour from bloggers whom I follow as well and who seemed sympathetic through screen, but I can not understand this attitude.
I think that we can be very proud on the designers in our small country. And if I've got the opportunity to be there and see the shows live, document it and have the surface where I can reach people, I feel like it's my duty to write about them.
After this personal opinion, let's get to the point. All of the shows I attended, were fantastic and I loved the collections so much. I really like that each designers have their own outstanding style, their trademarks, which makes them special and unique, making them recogniseable. I present you the collections I viewed in chronological and in no particular order.

A bemutató egy erős politikai üzenettel indított, ami hatalmas sikert aratott. Az egyik modell morcos arccal és nagy sállal vonult a kifutóra, majd letépte magáról a sálat és megláthattuk, hogy a pulcsijára a Népszabadság felirat szerepel. A sajtósok és a közönség ujjongva tapsolt. Nagyon pozitívnak, bátornak és inspirálónak tartom, hogy hazánkban is ki merik mutatni a politikai véleményüket a divattervezők. 
Az utána felvonuló kollekció is hasonlóan lenyűgöző volt. A nagyvárosi dzsungel hangulatát idézte, barna, narancssárga, fehér és fekete színekkel. A geometriai mintás, élénk színű darabok voltak a kedvenceim, illetve a különleges rakott részletek. Jellemző volt még a sok rojtozás, nem csak a szegélyvonalakon, de meglepő, szokatlan helyeken is. A ruhák és kabátok húzott, beépített övmegoldása nagyon tetszett, abszolút figyelemfelkeltő. És akkor hadd említsem még meg a modellek színes pöttyös sminkjét, illetve a testükön elhelyezett geometriai mintákat, továbbá a csodás bokacsizmákba (amit a montázs első szettjében láthatunk) azonnal beleszerettem.

The show started with a strong political message, that hitted a huge success. I think it's pretty good, brave and inspiring, that the hungarian designers dare to share their opinion about politics, like many other designers do worldwide. The collection showed afterwards made me equally impressed. It has a big urban gungle vibe, wearing brown, ornage, white and black. My favorites are the geometrical printed, vivid colored pieces and the micropleated details. Other characteristics are the fringes, not only on the hemlines, but on unexpected places. I really liked the eye-catching built-in belts and I fell in love with the shoes, like you can see on the first model. And I have to talk about the make up too, it was colorful, glittery dotted and the models had geometrical prints all over their body.

(photo: Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe facebook)
Kata Szegedi kreációit könnyű felismerni, mert mindegyik kollekciója tartalmazza a márkát jellemző mély energiát, határozottságot és ez alól az új kollekció sem volt kivétel. Láthattunk élénk színeket, erős mintákat, geometriai formákat. Nagyon tetszett, ahogy egy darabon belül a különböző anyagokat szabálytalan geometriai formákban tette össze, sokszor használt necc-hálót díszítésnek. Kedvenc díszítőelemeim az összehúzott bokarész illetve a kivágott könyökrészek voltak. Az oversized kabátok egyik jellemzője a lecipzározható rész. A domináló színek a narancssárga (itt is, tehát valószínűleg a szezon egyik kedvenc színe lesz), kék, fekete és fehér. Az energikus darabok mellett megtalálhatóak a kollekcióban egy kicsit minimalistább stílust képviselő szettek is. Ezek a ruhák és overállok könnyed, lágy anyagból készültek, sokszor önmagukban mintásak, igazán finom nőiesek és szexik, melyeket egy különleges szabású felsőrész tesz egyedivé. A kollekció kiegészítésére csillogó ezüst smink és magassarkúk szolgáltak.

Kata Szegedi creations are easy to recognize, because each collection includes the energy and determination that is typical of the brand and the new collection is no exception. We could see bright colors and strong patterns, geometric shapes. I really liked when a piece is patchworked in geometrical shapes from different materials. In these cases mesh was one of the main supplementary material. My favorite decorative elements were the tightened ankles and the trimmed elbows. The oversized coats had eye-catching unzipped parts. The dominant colors are orange (here as well, so it will probably be one of the season's favorite color), blue, black and white. Besides the energetic sets we could see a little more minimalist style in the collection as well. These dresses and overalls are delicaletly feminine and sexy, made of airy, soft fabric, patterned in itselfs many times, the uniquly tailored upper parts made them so exciting. The complete collection is accessorized by shiny silver makeup and high heels.

(photo: Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe facebook)
Tomcsányitól a tőle kedvelt retro nyári hangulatot kaptuk, kicsit megújulva, extrákkal megspékelve. A lágy anyagból készült, légies szabású ruhák, amik hol fekete alapon nagy virág mintások, hol pedig lágy pasztellekből álló geometriai mintásak, a forró nyári napokat idézik, amikor a vízparton sétálgatunk. A farmer sokszor megjelenik lágyabb anyagból ruhán, overállokon, mellényeken, illetve vastagabb anyagból mint nadrág, kantáros ruha vagy dzseki. Különlegesség a szettekben a visszatérő kéz és csillag alakú minta és felvarrók. A kollekciót a sokszínű minták majd a világoskék-farmerkék és a rozsdabarna színek uralták. A modellek sminjében a piros rúzs mellett megjelennek szintén a csillagok. Az egész kollekció könnyed, erőlködésmentesen laza és nosztalgikusan romantikus volt.

At Tomcsányi we could see what we like about her brand so much, some good retro summer vibes, rejuvenated with extras.  The dresses were made of soft, airy materials,  some with large flowers on a black background and some with soft, pastel colors in geometric print. I can see myself in them walking by the water on a hot summer day. Denim appears often, in softer fabric clothes, overalls, jackets and thick materials such as trousers, bib dresses or jacket. Special features are the hand and a star-shaped patches. After the diverse patterns, light and denim shaded blue and tan colors dominated the collection. The star motives appeared in the make up as well besides the red lips. The whole collection was effortless, relaxed and nostalgically romantic.


(photo: Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe facebook)
A Je Suis Belle különös helyet foglal el a szívemben. A tavalyi kollekciójukért (ami csak fehér darabokból állt) teljesen odáig voltam és idén egészen megleptek (abszolút pozitív értelemben) és ismét elkápráztattak. Ahogy ott ültem és néztem, azt se tudtam hova kapkodjam a fejem, annyi mindent és olyan sokfélét láttam, csak ültem, mosolyogtam, hiszen az egész kollekció olyan vidám volt és kreativitásban annyira erőteljes. A színes flitterek végigkísérték az egész kollekciót. Eleinte transzparens, nude, illetve fehér, legtöbbször rétegezett ruhákon, ingruhákon jelentek meg  ezeka kis diszítóelemek mintákat formálva, kék, illetve fekete alapon, szabálytalanul, a teljes ruhát beborítva, valamint hatalmas fodrokat képezve. A kisebb-nagyobb halakat formáló flitterek sokszor ismétlődtek és a kabátokon is megjelentek. Ezután láma mintás ruhák és keveredő nyári, illetve virágos minták jöttek, amelyek annyira viccesek, vidámak és gondtalanok voltak. Végül pedig rózsaszín tüll alapú, fodrokkal és arany flitterekkel díszített ruhák zárták a showt. Imádtam, hogy a biztos talajon állva, mertek beleugrani az ismeretlenbe és teljesen újat alkottak. 

Je Suis Belle has a special place in my heart. I adored their collection last year (consisting only white pieces) and this year I was quite surprised (absolutely in a positive sense), and fascinated again. As I sat there and watched the show, I did not know where to turn my head, I saw so many and different things, I was just sitting and smiling, as the whole collection was so fun and in creativity so powerful. The colourful sequins followed the entire collection. At first we could see, transparent, nude or white, often layered dresses, shirt-dresses, with prints formed from colourful sequins, then black and blue dresses with sequins all over the dress or with a huge ruffle made of sequins. Smaller and larger fish formed sequins were repeated many time on coats and dresses. Then different printed summer dresses appeared, with mixed floral and summer prints and huge lama prints, they were so funny, cheerful and carefree. Pink tulle-based, ruffle and gold sequin decorated dresses closed the show. I loved that the designers dared to jump into the unknown and created something completely new.

(photo: Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe facebook)
Konsanszky önmagához hűen főként fekete ruhákat tervezett, egy kevés fehérrel, türkizkékkel és pirossal megfűszerezve. Imádom, amilyen változatosan használja a fekete színt, ahogyan az anyaghasználattal és a kisebb-nagyobb részletekkel minden darab olyan más és más. Alapvetően egyszerű, kifinomult szabásvonalak jellemzik a kollekciót. Kedvenc elem a gyűrött, lágy bőr volt, kis fodrozással, illetve a lágy esésű szatén felsők, fűzős részletek. A ruhák, felsők és overállok mind abszolút hordhatóak és könnyen kombinálhatóak, beépíthetőek sok stílusú ruhatárba, annak egy kis határozott pluszt adva. 

Konsanszky was faithful to the brand and designed mainly black clothes, spiced with a little white, turquoise and red. I love the variously used black in different materials and that the smaller or bigger details in every pieces are different. Main characteristics are the simple, refined lines and cutting. My favorite parts are the wrinkled, soft leather with small ruffles and light flowing satin tops with lace-up details. The dresses, tops and overalls are absolutely wearable and can be easily combined, they can  be build into various styled wardrobes with adding a strong-minded vibe to it.

Még egyszer szeretném megköszönni a tervezőknek a meghívást, megtisztelve érzem magam! Ugyanakkor gratulálok a bemutatókhoz, mert egytől egyig fantasztikusak voltak! Továbbá a Design Terminálnak is gratulálok, úgy gondolom, hogy a szervezés évről-évre jobb! Nagyon tetszett, hogy idén több napos volt a program (remélem jövőre minden napon részt tudok majd venni) és a bemutatók sűrítése is jó ötlet volt. Köszönöm, imádtam! Remélem jövőre újra itt lehetek!

I would like to thank the designers the invitations again, I feel honored! In the same time I would like to congratulate to the shows, they were all amazing! Furthermore congrats to the Design Terminal for organising the event, it becomes better from year to year! Thank you, I loved it! I hope I'll attend next year too!

2016. október 25., kedd

Last minute costume ideas

Itt a Halloween és kár lenne kimaradni a beöltözős bulikból, ezért hoztam nektek néhány olyan jelmez ötletet, amit mindenféle jelmez vásárlása nélkül meg tudtok oldani a szekrényetekben már amúgy is meglévő ruhákból. 
A Pin Up Girl jelmezhez szükséged lesz egy kockás ingre, magasderekú rövid vagy hosszú nadrágra, egy kendőre, magassarkúra, piros rúzsra és fekete szemhéjtusra. Az ingnek tűrd fel mindkét ujját hanyagul és a derekadon kösd meg. A homlokodnál lévő nagyobb részt vagy a frufrudat tupírozd fel és a többi részét a hajadnak hullámosítsd be vagy kösd kusza kontyba, végül a kendőd kösd meg úgy, ahogy a képen látod. A sminknél a tusvonal minél vastagabb és hosszabb, annál jobb. Tegyél fel élénk piros rúzst és emeld ki a szemöldököd, akár erőteljesebben is, mint ahogy én tettem. A szettet leopárd mintás táskával viselném, mert a minták keveredése még izgalmasabbá teszi az összeállítást. Ráadásnak elővettem néhány régi ragasztható tetkót és azzal tettem teljessé a "jelmezemet". 

Halloween is here and it would be a shame to miss this chance to dress up. I've brought you a few costume ideas, that don't need any more purchases, you can do them with clothes you already own.
To the Pin Up Girl costume you will need a tartan or checkered shirt, high waisted short or pants, a bandana, red lipstick and black eyeliner. Roll both sleeves of the shirt and knot it in front. Firstly backcomb your bangs or a bigger part on your forehead, then curl the rest of your hair or put it in a messy bun and then apply the bandana as seen on the photos.  By the make up, the longer and thicker the line is, the better, besides that, put on a vivid red lipstick and make your eyebrows a little darker, which I forgot as you can see. I added a leopard printed clutch because the mixed prints make the outfit more exciting. I finished my look with some fun fake tattoos.
A másik legegyszerűbb last-minute jelmez Sandy a Greaseből. Amik kellenek hozzá az egy ejtett-vállú fekete top, egy öv, fekete bőrnadrág vagy bőrhatású leggings, fekete bőrdzseki, piros magassarkú, bár ha ez nincs, fekete is megteszi. Befejezésül göndörítsd be a hajadat, amennyire csak tudod, a szemedet sminkeld ki fekete füstösre és a szádra vörös rúzs kerüljön.

One of the easiest last-minute costumes is Sandy from Grease. What you will need are an off-shoulder black top, black belt, black leather pants or leggings, black leather jacket and red high heels, but if you don't have it, black will be fine too. For the whole look curl up your hair as big as possible and do a black smokey make up with red lips.


További könnyen megvalósítható jelmezek: Dr. Szöszi, amihez csak szőke haj és csupa pasztell rózsaszín ruha kell, ha viszont hosszú sötét hajad van, akkor könnyen lehetsz Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelből egy kis fekete ruhával és gyöngyökkel vagy Wednesday Adams, amihez szintén fekete ruha, alá fehér ing és két fonat a hajadba. Pocahontas jelmezét is könnyű összetenni a legújabb trendekből, ez egy teljesen nude look, ha van barna rojtos vagy hasított bőr szoknyád és színben passzoló barna topod, még jobb ha crop top, már készen is vagy. A barátnőm például egy darab fekete esernyőből készített magának denevér jelmezt, tehát ha jó a sminktudásotok és nagy a kreativitásotok, akkor határ a csillagos ég.

Other easy costumes are the followings: Elle from Legally Blonde, to that you need blonde hair and all pink outfit, but if you have dark hair you can easily be Audrey Hepburn from Breakfast at Tiffany's with a classy little black dress and pearls or Wednesday Adams with also a little black dress, with shirt underneath and two braids. Pocahontas's look can be easily put together from the latest trend, an all nude look with suede of fring skirt and crop top. My friend for example made a bat costume from a black umbrella, so if you have good make-up skills and a lot of creativity, the sky is the limit.


Remélem az útmutatóm a hasznotokra válik és könnyebben választotok idén Halloweenra jelmezt. Jó szórakozást!

I hope this guide will help you to choose your Halloween costume. Have a lot of fun!

2016. október 21., péntek

MBFWCE Outfit

Úgy gondolom, hogy a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe tökéletes alkalom egy ilyen kicsit merészebb ruha viseléséhez, aminek ünnepies hangulata van és a divathét egyértelműen a divatimádók ünnepe. Már hetek óta izgatottan vártam ezt a hétvégét, de a részletes beszámolóra még egy picit várnotok kell, addig is megmutatom nektek az eseményre választott outfitem.
Az öltözékem kulcsdarabja egyértelműen a flitteres ruha. Az arany a szezon egyik legkedveltebb színe, de idén a flitterek minden színben nagyon divatosak, minél feltűnőbb, annál jobb. A ruhának a különlegessége, hogy a flitterek forgatásával változik a színe, így lehet teljesen arany, zölddes-fekete vagy vagányan foltos. A flitteres darabokat, legyen az ruha, felső vagy szoknya, nem csak estére, partikra viselhetjük, merjünk belevinni a hétköznapokba is egy kis csillogást. Én most a ruhát egy fekete póló rétegezésével varázsoltam vasárnapi viseletté. Valamint ezen a hatáson segít a magasszárú, lapostalpú csizma is, ami megkönnyíti az egész napos programok kényelmes élvezetét. A spagettipántos ruhák alá húzott pólók most a street style guruk kedvencei. A szetthez tökéletesen passzolnak a Csermak Design ékszerei, amikbe egyből beleszerettem az izgalmas formák és anyaghasználat miatt, de nem is csoda, ugyanis később kiderült, hogy a tervezőnek, Dórinak is ezek a személyes kedvencei. A hűvös őszi idő miatt már csak egy klasszikus, motoros dzsekit kellett magamra dobnom és már kész is volt a szezon kedvenceiből álló outfit.

I think, that the Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe is the perfect place to wear something a little bit more daring. This dress has a festive vibe and Fashion week is definitely the holiday of the fashionistas. I've been eager to this weekend, but you will have to wait for the detailed report a little bit more, until then I'll show you what I wore to the event.
The key piece of my look is the sequin dress. Gold is one of the main colors this season, but sequins are fashionable in every color right now. The specialty of this dress is that it can change its color by turning the sequins up or down, it can be all gold, all emerald-black or cool patterned. You can wear sequins not only at night, for parties, but dare to bring a little sparkle in the daytime and everydays. I made this dress more daytime appropriate by layering it with a black tee and adding knee-high boots, which were comfortable to the programs all day. The layering of slip dresses and t-shirts is one of the favorite trends of the streetstyle stars. The jewelry from Csermak Design are a perfect match to the set. The forms and materials makes them really interesting. Because of the chilly, autumn weather I only needed to add a classic, motorcycle leather jacket and here I go with my outfit made of the season's favorites. 
Dress / Ruha - Stradivarius
Jewelry / Ékszerek - Csermak Design
Top & Jacket - H&M
Bag / Táska - Parfois
Boots / Csizma - Humanic

2016. október 8., szombat

Roses & Stripes

PJ Style part II.

Bár már sajnos nem ilyen meleg az idő, de ígértem nektek még további szetteket a pizsi trendre, ezért itt is van a következő. A halvány, pasztell virágos farmer önmagában is pizsama-hatást kelt, a csíkos bő inghez hasonló darabok pedig valóban megtalálhatóak az éjszakai ruházat polcain. A szetthez hozzáadtam még egy a trendet erősítő fehér bőrpapucsot, rózsaszín chokert és a hajamat félkontyba kötöttem. Ez az outfit nem csupán a pizsama stílus miatt különleges, hanem mert egy másik, mondhatni nehezebb trendet is felvonultat, a minták keverését. Ennek a harmónia megtalálása a kulcsa. Akkor tud két minta összhangban lenni egymással, ha a színek passzolnak. Nem kell feltétlen pontosan ugyanazoknak a színeknek szerepelniük a két mintában, de meg kell legyen az összhang. Bár én most pont egy ilyen szettet hoztam nektek, ahol ugyanazok a lágy pasztell színek jelennek meg a felsőben és az alsóban is. Azonban elég, ha a színkörből a szomszédos színeket párosítjuk, már akkor harmonikus lesz a mintakeverésünk. A kulcsa ennek a trendnek a kísérletezés. 
A nemzetközi divathetek bemutatóit elnézve, nagy örömömre még következő nyáron is divat lesz ez a stílus. 

Eventough the weather is not so warm anymore, I promised you another example for the PJ trend and here it is. The light, pastel colored, floral printed jeans by itself has the PJ-vibe and on the nightwear shelves there are almost the same, oversized, striped shirts as mine. I followed the trend, by adding a white leather slipper. I also put on a pink choker and made my hair into a half-bun. This outfit is not only special, because of the PJ-style, but it shows another hard to pull off trend, the mixing prints. The key to this is to find the harmony. Two prints are in harmony when the colors are matching. You don't need to use the same colors, like I did in this look, where the same light pastel colors appeared in the top and the pants. You can use the colors next to each other in the color circle and your set will harmonise. You can only know what looks good and what don't if you experiment.
Seeing the latest fashion shows, I'm happy to say, that the PJ trend will be on trend next summer as well.
Shirt / Ing - Stradivarius
Pants / Nadrág - S. Oliver
Slippers / Papucs - F&F